Učivo přehledně a srozumitelně - matematika

Vzhůru na procenta

Procenta... to není rozhodně látka, kterou potkáme pouze ve školních lavicích a pak už nikdy. Naopak je to záležitost, na kterou narážíme doslova každý den. A jak konečně procenta pochopit? Koukněte na našeho pomocníka a pokud byste stále tápali, nebojte se doučit se je s lektorem. Nebojíme se říct, že s našimi lektory se procenta stoprocentně naučíme.
Redakce SCIO

Lidský mozek nedokáže efektivně pracovat s velkými čísly. Proto si musíme věci zjednodušovat. Zkuste si to sami – jakou představu si uděláte, když vám řeknu, že jedničku z matematiky má ve škole 728 z 1120 dětí? A jakou představu si uděláte, když vám řeknu, že jedničku z matematiky má ve škole 65 % dětí?

Slovo „procent“ pochází z latinského „pro centum“ a doslova znamená „pro sto“, „na sto“. Lidi zjistili, že rozdělením jakéhokoli velkého čísla na sto stejných dílů se pak dá snadno vyjádřit nějaká jeho část tak, aby si člověk o velikosti té části udělal dobrou a jasnou představu.

S procenty se navíc setkáváme skoro denně – oblíbily se je hlavně banky a daňový úřad. Je tedy lepší s nimi počítat a počítat dobře, v životě se jim nevyhneme.

Zdroj fotografie: Unsplash

Přiložené soubory

MA7_procenta.pdf